Sasha en Annelies uit Vlaams-Brabant winnen de Digimores Debatwedstrijd!

finale-foto1 finale-foto2

Sasha(17jaar) en Annelies (16jaar), leerlingen van het Koninklijk Atheneum Grimbergen, mogen zich voortaan het best vrij-zinnige debatduo van Vlaanderen noemen.

De Digimores Debatwedstrijd is een wedstrijd georganiseerd door Hujo, Digimores, de huizenvandeMens en deMens.nu waarbij jongeren uit de 3de graad secundair onderwijs het verbaal tegen elkaar opnemen en debatteren over drie uitdagende thema’s: vluchtelingen, onderwijs en discriminatie.

Waarom debatteren? Omdat de mening van jongeren telt. Om de kritische kijk te verscherpen. Omdat vrij onderzoek kunnen voeren belangrijk is. Omdat je unieke vaardigheden opdoet. Omdat samenwerking de vriendschappen versterkt. En om jezelf te verdiepen in maatschappelijke thema’s. De finalisten van dit jaar kunnen daar over meespreken!

Tijdens de Vlaams-Brabantse voorronde waarin 8 duo’s uit drie verschillende scholen het tegen elkaar opnemen konden Sasha en Annelies de jury overtuigen om hun te sturen naar de finale van de Digimores Debatwedstrijd. Op zaterdag 12 maart kregen ze de kans om hun Vlaams-Brabantse eer hoog te houden in de finale van de debatwedstrijd tegenover de andere provinciale winnaars. In de grote finale werd onder de provinciale winnaars uitgemaakt wie zich tot het beste vrij-zinnige debatduo van Vlaanderen mag kronen. Naast de eeuwige roem waren er ook mooie prijzen weg te kapen.

Sasha en Annelies kregen op de dag van de finale de steun van hun begeleider en leerkracht niet-confessionele zedenleer Wendy Fonteyn. Na de strijd tussen de provinciale duo’s mochten het Vlaams-Brabantse duo en het West-Vlaamse duo het tegen elkaar opnemen voor de eerste plaats. Met hun troeven van kalmte en samenwerking wonnen ze het debat van de stelling of geslacht vervangen moet worden door gender op officiële documenten. We hebben allen genoten van de talenten die er schuilen in de jongeren van vandaag, namelijk de finalisten van de Digimores Debatwedstrijd 2016! Een extra dikke proficiat aan Sasha en Annelies, de welverdiende kampioenen van dit jaar. Volgend jaar is de Digimores Debatwedstrijd er opnieuw!

Meer info over de Digimores Debatwedstrijd hier.