Vrijzinnige Jongeren


’t Zal Wel Gaan (Gent)

't Zal wel gaan

Iedereen die zich te intelligent voelt om mee te lopen met de andere politiek-filosofische kringen aan de UGent eindigt meestal bij het TSG ’t Zal Wel Gaan VrIjDeNkErsCoLLecTief.

’t Zal Wel Gaan komt traditioneel elke dinsdagavond samen in het Van Crombrugghe’s Genootschap voor rijkelijk bevloeide discussies bij kaarslicht. Vaak nodigen we een spreker uit die een bepaald gespreksthema inleidt, waarna het grootste deel van de avond voor discussie gereserveerd is.

’t Zallers zijn de vrijdenkers van de UGent – ze staan vooral bekend om hun tegendraadsheid, hun kritische geest, en ja, hun historische strijd tegen de tsjeven.

Aangezien ‘tZal de oudste nog bestaande studentenvereniging is van Vlaanderen, is er een rijke geschiedenis en talloze tradities die zich – hoewel soms in eigentijdse vorm – nog steeds manifesteren. Zo gaan we op Vrijdag Den Dertienden stoverij met frieten eten om het lot te tarten én om in herinnering te houden dat dit tot nog niet eens zo lang geleden onmogelijk was omwille van het katholieke juk van “vrijdag visdag”. Dit is niet het enige punt van strijd met de kerk: de studenten en hun publicaties gaan nog altijd gebukt onder een officiële banvloek van de paus (“diene klootzak van’t Vaticaan”).

In donkere 19e eeuwse kamertjes steken we de draak met kruisbeelden en alles wat de vrije geest kan beknotten, en dromen we van wérkelijk vrije seks—wat is dat eigenlijk?
We filosoferen dus over onderwerpen van actuele, politieke en levensbeschouwelijke aard, de ene hand slaand op tafel en in de andere een goede trappist. Je vindt hier communistische individualisten, porno-verzamelende feministen, islamofobe libertairen, moraal-studenten, gewichtheffende poëten, linkshandige economisten en ga zo maar door. Soms bijten we elkaar de kop af in een verhitte discussie, maar in feite zijn we allemaal vriendelijke mensen die na afloop samen altijd een pint pakken en die jou in je eigenheid graag zien komen—no strings attached.

Bijeenkomst: elke dinsdagavond om 20u (tijdens het academiejaar) in het Van Crombrugghe’s Genootschap (VCG) aan de Huidevetterskaai 39 in Gent (tenzij anders vermeld).

Informatie over TSG ’t Zal Wel Gaan vrijdenkerscollectief kan je vinden op http://www.tzalwelgaan.be