Scholierendag VUB


De VUB-scholierendag, een amusante denk- en doe-dag, valt binnen de Week van de Verlichting, een week waarin heel wat te beleven valt op de VUB- campus in Etterbeek. Zo vinden er allerlei interessante workshops, voordrachten, theaterstukken en films plaats met als doel om de kritische geest te verruimen. 

Een verslag van de Scholierendag VUB, 26 maart 2015

Week van de verlichting

De 4de editie van de scholierendag zit er op en het was alweer een groot succes. We hebben maar liefst 140 leerlingen uit heel Vlaanderen mogen verwelkomen op de VUB campus in Etterbeek.

Om deze leerlingen in de bloemetjes te zetten en een speciaal gevoel te geven op deze amusante denk- en doe-dag, ontvingen ze elk hun eigen toga.

Rond 10 uur ging de eerste TED-talk van start gegeven door doctoraatstudent Rob Heyman. Hij ging dieper in op het privacy beleid van Facebook. Daarna werd de meer juridische kant besproken door hoogleraar Paul De Hert. Leerlingen en leerkrachten kregen de kans om aan beide experten vragen te stellen.

Na deze interessante TED-talks was het tijd voor de prijsuitreiking van de Sapere Aude DSCN4239wedstrijd. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door WLE-digimores en is bedoeld om de creatieve geest van scholieren te ontdekken. Het thema van deze wedstrijd was hetzelfde als de TED talks, namelijk privacy. De winnaars uit verschillende graden werden bekend gemaakt en hun prachtstukken werden getoond. Er zaten een heleboel parels tussen!

Dan was het tijd voor de middagpauze. De leerlingen en leerkrachten kregen de mogelijkheid om gratis te lunchen in het VUB restaurant. Ze konden kiezen uit verschillende (vegetarische) gerechten.

DSCN4351Na een gevulde maag was het weer tijd voor wat actie. De leerlingen werden opgedeeld in kleinere groepjes met elk een eigen begeleider. Het spel was een mix van kritische denkopdrachten gekoppeld aan een teambuildingopdracht. De leerlingen lieten zich helemaal gaan, zowel in denken als in doen. Om de dag op een toffe manier af te sluiten, gingen de leerlingen naar huis met een goodiebag geschonken door het huisvandeMens Brussel.

Aan de foto’s te zien was het een geslaagde 4de editie van de scholierendag, waar zowel leerlingen als leerkrachten van genoten hebben. Op naar volgend jaar!

Praktisch

Wat? Dag voor scholieren (vanaf 16) met o.a.:

  • VUB-talks, bijgewoond door dhr. Rob Heyman en hoogleraar Paul De Hert.
  • Prijsuitreiking Sapere Aude wedstrijd
  • Gratis lunch in het VUB-restaurant
  • educatief spel met aandacht voor groepsvorming en kritisch denken

Wanneer? donderdag 26 maart 2015, vanaf 09u30

Waar? VUB, campus Etterbeek

Meer info? Ga naar de volgende pagina voor meer informatie over de vorige edities of neem contact op met bart.stein@digimores.org.