Sapere Aude!

  • 2011-2012: ‘Solidariteit is…’

Sapere Aude poster

 

Zomer 2011: het Midden-Oosten blijft branden, hongersnood in Somalië, het dramatische onweer boven Pukkelpop of de orkaan in de Verenigde Staten. Onvergelijkbare rampen met telkens veel menselijk leed. Toch halen ze ook het mooiste in de mens naar boven: solidariteit. Spring je in de bres, steek je de handen uit de mouwen of maak je een geldbedrag over? Solidariteit kent vele gezichten…

Ter inspiratie enkele vragen: Wat betekent solidariteit voor mij? Zijn er grenzen aan solidariteit? Kan iedereen solidair zijn? Moeten jongeren solidair zijn met de oudere generatie? Zijn er voorwaarden om solidariteit te (mogen) genieten? Voor wat hoort wat?

  • 2010-2011: ‘Vrijheid is…’

WAT? De WLE, de organisatie van leerkrachten NCZ, organiseert jaarlijks een creatieve wedstrijd. Tijdens het schooljaar 2010 – 2011 is het thema ‘Vrijheid’. De wedstrijd loopt van 1 oktober tot 1 april 2011.

“Vrijheid, een plaats in Zuid-Afrika. Maar vrijheid is volgens Wikipedia ook ‘een concept rond kernvragen als : bestaat menselijke vrijheid en zo ja, wat is het dan precies? En waartoe is de mens dan vrij?”

VOOR WIE? Alle leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs en alle leerlingen uit het secundair onderwijs.

HOE KAN JE DEELNEMEN? Doe mee met je leerlingen en laat hen het antwoord geven op de vraag : “Vrijheid is…?”. Op welke manier je leerlingen het antwoord formuleren kiezen ze zelf : een essay, opiniestuk, interview, kunstwerk, foto, collage, film, schilderij, opstel, gedicht, cartoon, beeldhouwwerk, … De vorm is net als het thema volledig vrij.

  • 2009-2010: Essaywedstrijd over ‘Armoede en sociale uitsluiting in Europa’

essaywedstrijd