Sapere Aude!

Heb de moed je van je eigen verstand en creativiteit te bedienen…

Sapere Aude! 2014-2015: Privacy

 

3de plaats_2de GRAAD_S0_Sapere Aude_2015De Sapere Aude! creativiteitswedstrijd werd midden februari afgesloten. Voor deze wedstrijd vroegen we je om de leerlingen uit te dagen en rond het thema ‘privacy’, op een creatieve wijze, aan de slag te gaan. We mochten 190 inzendingen van 497 deelnemende leerlingen ontvangen. Hiertussen zaten echte pareltjes, van muziekclips tot … De jury stond dan ook voor de moeilijke opdracht om per onderwijsniveau en graad (slechts) drie winnaars te selecteren. Wil jij graag weten wie gewonnen heeft?  Lees er alles over via de website.

Over de wedstrijd

We know what you did last summer! Althans, de kans is reëel dat iemand alles kan achterhalen wat je hebt gedaan, waar je bent geweest, met wie je op vakantie was, … Nieuwe technologieën brengen steeds –onvoorziene- ethische vragen met zich mee. De camera’s op gsm’s brachten ons de burgerjournalistiek, maar mag een burger een agent filmen die iemand arresteert? Na de smartphone is er nu ook de smartwatch die zelfs je hartslag kan meten. Gaan bedrijven als Google dan ook dicteren wat we beter zouden eten of we misschien beter naar de fitness zouden gaan?

PrivacyHoewel het als satire bedoeld was ten aanzien van totalitaire regimes, past Orwell’s uitspraak uit 1984 perfect in de huidige samenleving. Big Brother is watching you! Camera’s zijn wijd verspreid, zelfs festivalbandjes hebben tegenwoordig speciale chips. Met de juiste kennis van de juiste technologie kan men alles over je te weten komen. Zelf delen we dan ook nog via sociale netwerken mee waar, wanneer en met wie we zijn en wat we doen.

Onze manier van omgaan met onze persoonlijke gegevens kan je op zijn minst dubieus noemen. We laten de haag in de tuin groot en dichtbegroeid zodat de buurman niet in onze tuin kan kijken, maar d.m.v. klantenkaarten in bijvoorbeeld de supermarkt delen we wel mee aan onbekenden wat en hoeveel we consumeren.

Dat zogenaamde paragnosten met hun cold reading gebruik maken van de gegevens die we online plaatsen, daar kunnen we om lachen. Wie kijkt er echter nog allemaal mee?

Afbeelding1De manier waarop we omgaan met persoonlijke gegevens wordt steeds belangrijker. Moeten we staan op de bescherming van onze privacy? Hoe ver moet dat gaan? Lijkt privacy eerder een begrip van de oude garde? Waarom zouden we onze privacy moeten blijven beschermen? Als je niets mispeutert, heb je toch niets te verbergen?

Bovenstaande vragen dienen als inspiratie of uitgangspunt van de creativiteitswedstrijd Sapere Aude. Een wedstrijd voor leerlingen van het basisonderwijs (3de graad), secundair (alle graden) en hoger onderwijs. Het thema van de Sapere Aude wedstrijd 2014-2015 is: ‘Privacy: Mag het wat minder zijn’.

Meer informatie vind je binnenkort op de website http://www.sapere-aude.be.  Raadpleeg ook de promoteksten en het reglement. Binnenkort vinden jullie hier ook een educatieve map over het thema van de wedstrijd terug. Met dit materiaal kunnen jullie meteen aan de slag in de les N.-C. Z.