De Digimores debatwedstrijd

 

Debatwedstrijd 2014

Affiche Hujo - Debatwedstrijd - small

 

Hujo organiseert in samenwerking met DigiMores voor de vierde maal een debatwedstrijd voor de kritische geesten van de derde graad secundair onderwijs.

De debatwedstrijd gaat door op zaterdag 15 maart 2014, van 10 tot 18 uur, in het Geuzenhuis te Gent.

Inschrijven kan via hujo.be/debatwedstrijd en is gratis!

Thema’s

Er wordt gedebatteerd rond vier acute thema’s:
• ‘transhumanisme en de grenzen van het mens zijn’,
• ‘euthanasie bij kinderen en wilsonbekwamen’,
• ‘sociaal economische gevolgen en antwoorden op overbevolking’
• ‘privacy en gebruik van nieuwe media’.

Voor deze thema’s staan enkele teasers op hujo.be/debatwedstrijd. Ze bieden stof te nadenken en geven inzicht in verschillende visies en benaderingen. Wij hopen dat ze aanleiding geven tot verder onderzoek en stevige gesprekken.
Via een facebookgroep, waarvoor de jongeren na inschrijving een uitnodiging ontvangen, kunnen zij en hun begeleiders interessante stellingen en vragen rond de thema’s posten en ook reageren op de posts van anderen. Stellingen waarvan Hujo meent dat ze een goed debat kunnen opleveren, zullen aan bod komen op de wedstrijd. Eind februari worden de definitieve stellingen voor de wedstrijd bekendgemaakt via de websites en Facebook.

Coaching

Leerkrachten niet-confessionele zedenleer en medewerkers van vrijzinnig humanistische organisaties worden aangemoedigd om debatteams (duo’s) samen te stellen en te coachen. Elke coach kan meerdere teams inschrijven.

De coaches kunnen gebruik maken van de achtergrondinformatie, een leuke informatiebundel voor leerlingen en een document met lesideeën. Alle documenten staan op hujo.be/debatwedstrijd of digimores.org.

Ook het wedstrijdreglement is via de websites beschikbaar. Het reglement verduidelijkt hoe en in welke vorm het debat zal verlopen, wat mag en niet mag en hoe de winnaars bepaald worden. Winnaars staat hier in het meervoud omdat zowel de drie laatst overgebleven teams, maar ook de meest spitsvondige twitteraar uit het publiek met een prijs naar huis gaan.

Jury

Hujo is op zoek naar juryleden voor deze wedstrijd. Alle leerkrachten, coaches en sympathisanten komen in aanmerking. De juryleden beoordelen aan de hand van een beoordelingsformulier.

Via hujo.be/debatwedstrijd kunnen juryleden zich inschrijven. De juryleden bepalen zelf of ze in de voormiddag, namiddag of de hele dag beschikbaar zijn. Een broodjeslunch en drank wordt voorzien.

Supporters en Randanimatie

Supporters zijn meer dan welkom. Klasgenoten, ouders, broers, zussen, neven, nichten of leerkrachten kunnen hun favoriete team(s) komen aanmoedigen. Zij kunnen trouwens participeren van op de publieksbanken via twitter en misschien zelfs de publieksprijs in de wacht slepen. Laat via het inschrijvingsformulier wel weten hoeveel supporters we ongeveer kunnen verwachten.

Op de dag zelf wordt er voor verrassende randanimatie gezorgd. Veel willen we nog niet verklappen, maar…. hou zeker je zakken in de gaten.

Deelname is gratis, inclusief een broodjeslunch, drankje en receptie bij de prijsuitreiking.

 

Een initiatief van Hujo & DigiMores

met de medewerking van het Vrijzinnig Centrum het Geuzenhuis