De Digimores debatwedstrijd

Een verslag van de debatwedstrijd 2015

 

teaser_debatwedstrijdOm het 5-jarig jubileum van de debatwedstrijd te vieren, sloegen de humanistische Jongeren (Hujo), Digimores, dehuizenvandeMens en deMens.nu de handen in elkaar. Provinciale voorrondes werden georganiseerd in Antwerpen, Brussel, Kortrijk, Hasselt en Gent. De winnaars van deze voorrondes én één wildcard stootten door naar de nationale finale in het Brussels parlement. In deze wedstrijd stonden 4 thema’s centraal: schoonheid, integratie van Syriëstrijders, levensbeschouwing op school en stemrecht voor jongeren.

Limburg beet de spits af. Op 7 februari zakten jongeren uit de debatwedstrijd 2015_07provincie af naar het VOC Hasselt. Op 28 februari volgden overige provincies. De jongeren maakten indruk op de aanwezigen en op leerkrachten. Het ene team met zijn redenaarskunsten, het andere team met zijn voorbereiding en de capaciteit om argumenten moeiteloos te weerleggen. 5 teams haalden rechtstreeks de finale. Uit alle teams die de zilveren medaille wonnen, trok een onschuldige hand een wildcard. Oost – Vlaanderen had de eer om twee teams af te vaardigen voor de eindfinale.

debatwedstrijd 2015_03Op zaterdag 14 maart was het dan eindelijk zo ver, de titanenstrijd barstte los tijdens de nationale finale. De zaal in het Brussels Parlement zat goed vol want de jongeren hadden heel wat supporters meegebracht. Leerkrachten en klasgenoten moedigden hun team aan. Maar ook enkele inspecteurs NCZ staken de jongeren een hart onder de riem.

Maxime de Winne (moraalfilosoof, leerkracht NCZ, acteur, presentator, theatermaker, mol van ‘Basta’, en nog zoveel meer) was presentator en moderator van dienst. Ook hij had zich helemaal ingewerkt in de thema’s en kwam
gewapend met kennis aan de start. De jongeren merkten snel dat ze zich konden verwachten aan kritische vragen en opmerkingen.

debatwedstrijd 2015_02De wedstrijd startte met 3 spannende halve finales. Supporters debatteerden mee met de finalisten via twitter. De jongeren konden dan ook een mooie twitterprijs in de wacht slepen.

Na de halve finales maakte de jury uit welke teams de finale zouden strijden. De ervaren jury had het niet makkelijk. 20 verschillende criteria m.b.t. kennis, vorm en présence werden in acht genomen. Na deze halve finales was ook de 3de plaats al bekend. Dit werd nog even geheim gehouden om de spanning erin te houden.

De twee Brusselse meiden en de twee Limburgse jongens haalden het van hun tegenstanders. In het slotdebat verdedigde de meiden de stelling dat gephotoshopte reclamebeelden een waarschuwingslabel moeten krijgen. De jongens kregen de taak deze stelling te verwerpen. De jongens startten met een erg scherp en origineel betoog dat moeilijk te anticiperen viel. De meiden dienden snel van strategie te veranderenn en leken het debat naar zich toe te trekken.

debatwedstrijd 2015_01De jury kwam tot een beslissing: de dames uit Brussel kroonden zich tot het beste vrij zinnige debatduo van Vlaanderen en gingen naar huis met een voucher voor een combiticket van Pukkelpop. De Limburgse jongens kaapten eervol de zilveren medaille weg. Als vice- kampioen wonnen zij een dagticket voor hetzelfde zomerfestival. De derde plaats ging naar…de wildcard van Oost – Vlaanderen. Zij bewezen hun plaats in de finale waardig en ook zij kunnen een dagje naar Pukkelpop.

Dan restte ons enkel nog uit te maken welke jongeren op de proppen kwam met de beste tweet. “Wat is de definitie van een Syriëstrijder? Wie is slachtoffer en wie is dader? #hujodbw” werd door het publiek verkozen omdat deze korte opmerking iedereen aan het denken zette.

Maar ook de Antwerpse finalisten sloegen met hun tweet de nagel op de kop: “Pittig slotdebat! Proficiat aan de finalisten! But in the end we are all winners #hujodbw #Natalie&Sophie17jaar.” Wij konden het niet beter samenvatten. Op naar de Digimores debatwedstrijd 2016!

Meer info over de debatwedstrijd vind je op http://www.debatwedstrijd.be. Like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Heb je nog verdere vragen of wil je volgend jaar graag meewerken als vrijwilliger, laat het weten via Eline@hujo.be.